Problem in receiving mail

v7-alpha2

(jack) #1

i’m trying to setup a mailserver in NS 7.2 A

but when i try to send a mail to the server (from another server :smile:) this error appear:

xxx@xxx.xxxxxx.xxx: host xxx.xxxxxx.xxx[xxx.xxx.xxx.xxx] said: 554 5.7.1
xxx@xxx.xxxxxx.xxx: Recipient address rejected: Access denied (in reply to RCPT TO command)

i have added the domain in Email->Domains and selected Deliver locally, and in email adresses added the new email.

If i send a mail from that account (Roundcube) the email is delivered without problem. only a receving issue.

i made some Config Error?


(Giacomo Sanchietti) #2

@davidep do we need extra info to debug it?


(Davide Principi) #3

Thanks for the report. I’ll try to reproduce the problem.

Please, provide also the specific packages version. Go to Software Center > Installed > Packages and seek nethserver-mail-* packages.


(jack) #4

if i click on Software Center > Installed >

Click on Packages button >

Another problem is that the hostname/domain set during the first login is reset on reboot. I have to manualy edit the /etc/hostname file.


(Davide Principi) #5

Nice :blush:

Could you run and attach the output from the following command?


rpm -qa | grep ^nethserver-

(jack) #6

rpm -qa | grep ^nethserver-
nethserver-hosts-1.1.3-1.7.gd479a70.ns7.noarch
nethserver-firewall-base-2.10.2-1.12.g0a45b0d.ns7.noarch
nethserver-antivirus-1.1.5-1.12.gc84dd84.ns7.noarch
nethserver-httpd-admin-1.6.2-1.20.g81b901e.ns7.noarch
nethserver-phonehome-1.1.2-1.3.gc8fad66.ns7.noarch
nethserver-yum-1.3.5-1.ns7.noarch
nethserver-php-1.1.2-1.5.g0f0772e.ns7.noarch
nethserver-lang-en-1.0.18-1.ns7.noarch
nethserver-samba-1.5.4-1.10.g8c89699.ns7.noarch
nethserver-smartd-1.0.1-1.2.gcfeb212.ns7.noarch
nethserver-lib-2.1.5-1.4.gb88ffcd.ns7.noarch
nethserver-dnsmasq-1.5.6-1.8.g590a8bb.ns7.noarch
nethserver-unbound-1.0.0-1.3.gcf0764a.ns7.noarch
nethserver-mail-common-1.5.3-1.6.g69695ec.ns7.noarch
nethserver-mail-filter-1.3.5-1.11.ga4d581d.ns7.noarch
nethserver-httpd-2.5.1-1.10.g1c27027.ns7.noarch
nethserver-ntp-1.0.9-1.7.g35e8125.ns7.noarch
nethserver-lsm-1.1.1-1.7.g33cdb32.ns7.noarch
nethserver-release-7-0.1.16.g5b46360.ns7.noarch
nethserver-mail-server-1.9.1-1.7.gea1ded5.ns7.noarch
nethserver-openssh-1.1.1-1.4.g26269ad.ns7.noarch
nethserver-base-2.9.5-1.53.gd06450a.ns7.noarch
nethserver-directory-2.3.0-1.19.g74acb24.ns7.noarch
nethserver-duc-1.3.3-1.7.g3980738.ns7.noarch


(jack) #7

maybe I should start another topic…
An other (not related?) problem trying to install:

Modules to add:
nethserver-bandwidth-monitor
nethserver-file-server
nethserver-nethforge
nethserver-statistics
nethserver-web

it end with:

is this normal? :confused:


(Artem Fedai) #8

Do not set up local delivery :slight_smile:
As for monitoring you need to set up samba, http, mysql , because there are a lot of depencies. Feel free to ask any question.


(jack) #9

But on NS 6.7 there are no problem! :worried:


(Artem Fedai) #10

How about dns and mail.log + maybe in hosts there are some unusefull records.
Please create Teamviewer session in order to assist you and community :slight_smile:


(jack) #11

i have some problem in installing teamviewer on Qubes OS…i’m creating a VM with window to install TW…i will MP the login data
i can give also you root access to the server if it can help


(Artem Fedai) #12

No problem share pls in PM


(Artem Fedai) #13

Task completed with errors

S97nethserver-samba-sam-conf #35 (exit status 256)
S98nethserver-samba-group-sync #38 (exit status 256)

less /var/log/messages

Mar  1 21:01:27 mail esmith::event[30401]: Unix group locals already mapped to SID S-1-5-21-1826104982-2660851038-3095404102-513
Mar  1 21:01:27 mail esmith::event[30401]: Failed to map unix group `locals` to samba rid 513 at /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S97neths
erver-samba-sam-conf line 155.
Mar  1 21:01:27 mail esmith::event[30401]: Unix group domadmins already mapped to SID S-1-5-21-1826104982-2660851038-3095404102-512
Mar  1 21:01:27 mail esmith::event[30401]: Failed to map unix group `domadmins` to samba rid 512 at /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S97ne
thserver-samba-sam-conf line 155.
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Unix group domcomputers already mapped to SID S-1-5-21-1826104982-2660851038-3095404102-515
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Failed to map unix group `domcomputers` to samba rid 515 at /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S9
7nethserver-samba-sam-conf line 155.
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Unix group domguests already mapped to SID S-1-5-21-1826104982-2660851038-3095404102-514
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Failed to map unix group `domguests` to samba rid 514 at /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S97ne
thserver-samba-sam-conf line 155.
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Could not find name domadmins
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Failed to add privileges to domadmins group at /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S97nethserver-s
amba-sam-conf line 170.
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Action: /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S97nethserver-samba-sam-conf FAILED: 1 [0.601495]
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Action: /etc/e-smith/events/runlevel-adjust/S98nethserver-mail-server-init-system-users SUCCESS [0
.020761]
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: Mapping group domadmins failed with NT_STATUS_GROUP_EXISTS
Mar  1 21:01:28 mail esmith::event[30401]: [ERROR] Failed to add group `domadmins` in SAM database!

http://dev.nethserver.org/issues/2626

the same issue and LDAP was modified by hands )


(Davide Principi) #14

Please do not use the alpha release for production!

Moreover, I’m working on the samba and mail server packages for 7 and the mail configuration will be changed deeply, so I think tests are not required now.

I’m changing the nethserver 7 needs testing wiki page.

No time for this today. I’ll see it next days.


(Artem Fedai) #15

Hi @filippo_carletti, yesterday I fixed all system misconfigure.

  1. The main point was OVH DNS configuration.We have added MX record to the subdomain.

  2. Next point was changed Hostname, thus, SambaSID changed but not for every CN (I have changed through LDAP)

  3. Another point VPN, by default OpenVPN service in DB was enabled, thus system init neither systemd have no any targets. (it was fixed and committed to GIT)


(jack) #16

Thanks Nas!

Please do not use the alpha release for production!

Moreover, I’m working on the samba and mail server packages for 7 and the mail configuration will be changed deeply, so I think tests are not required now.

i’m thinking to switch back to 6.7 :smirk: :scream:


(Stefano) #17

well… thinking of using an ALPHA version in a production environment is not, never, a smart idea :wink:


(jack) #18

it isn’t a production environment i plan to switch my vps and dedicated server with mailserver and owncloud into one unique VPS (with Nethserver). For personal purposes.
I wanted to try NS7 but I think I will return to NS6 :wink:


(Stefano) #19

even if just for you, as long as you store on that machine valuable data (photos, email, files etc) it is a “production” server… so my sentence is still valid :smile:
alpha releases are there just to test and broke them


(jack) #20

you’re right! :relaxed:
i hope this can help the comunity and develop of NS7…
When NAS will have checked the problems i will return to NS6